Laddar

Gammeltjäderns Luna

-”Vi ska inte behålla någon valp!” Så lät det här hemma när vi planerade valpar efter våran tik J SEUCh Charletan´s Gucci. Vi var helt överens, med småbarn i huset så hade vi fullt upp utan valp. Men så föddes valparna sommaren 2018 och vi smälte. Särskilt en av tikarna nästlade sig in hos oss med sitt lugna och trygga sätt. Kanske kunde hon passa in hos en småbarnsfamilj? Och så blev det. Visst finns det stunder när vi ångrar oss lite, men för det mesta är vi bara så glada i denna unika lilla dam. Trygg, lugn, arbetsvillig, stort fågelintresse och en sådan härlig familjehund!

Luna är efter den danske hanen Lui, som har flera lovande avkommor i Danmark. Lui är en jakthund av stora mått och en härlig familjehund.

Jakt

Luna har under hösten 2019 påbörjat sin jaktliga resa. Precis som Gucci har Luna även tidigt visat spontan sekundering. Som Lunas första fällda fåglar fick husse skjuta doublé på tjäder, och Luna apporterade villigt. En fällning för unghund att minnas.

Gammeltjäderns Luna och husse på skogsfågeljakt. (Foto: Markus Teilus.)

Säsongen år 2020/2021 överträffade alla våra tidigare säsonger när det kommer till fällda fåglar. Luna jagar väldigt noggrant och säreget, med en bestämd åsikt om vilken fart och vidd som lämpar sig för stunden. Ett showigt sök med hög fart och hög nos bjuder hon bara på i riktigt goda vittringsförhållanden. Det händer att vi tycker att hon går nog så långsamt i en viss situation. Men det dröjer då sällan länge innan hon visar att det just vid det givna tillfället lönade sig att ta det försiktigt. Med sin fina förmåga att få skygga fåglar att trycka och att precisera även de klurigaste fåglarna slutar det ofta med en lyckad situation och fällning. Hon behåller ett orubbligt lugn och fokus även vid många flog och skott. Redan vid två års ålder har hon visat sig vara en riktig frys-fyllar-hund.

Viltspår

Luna har i ung ålder visat framtassarna i viltspåret. Vid ett års ålder startade vi henne i anlagsklass på viltspårprov och bedömningen blev följande:

Tar spåret bra, sen jobbar sig fram efter spåret på ett mycket bra sätt. Vinkel 1, 2 och 3 utan tvekan. Vinkel 4 ringar hon på ett bra sätt. Bra jobbat!

OMDÖME VILTSPÅRPROV
Gammeltjäderns Luna är lugn och metodisk i viltspåret.

Utställning

Luna är utställd två gånger som junior innan Covid-restriktionerna inföll. Båda gångerna med utmärkta omdömen och högsta premie i juniorklass. Nedan är ett utdrag från hennes exteriörbedömning:

Tik av bra storlek. Huvud med bra proportioner. Korrekt bett. Välformade öron. Fint halsskinn. Välformat bröst, bra ben och tassar. Utmärkta rörelser. Vacker färg och päls,

EXCELLENT, BIR, CERT
Gammeltjäderns Luna till vänster och kullbrodern Gammeltjäderns Loke till höger.

Vi hoppas nu på många trevliga jaktupplevelser med Luna framöver och vem vet, kanske blir hon tronföljare här hos Gammeltjäderns Kennel.

Gammeltjäderns Luna, en Gammel Dansk Hönsehund med stort jaktintresse.
Gammeltjäderns Luna, här 3 månader, en Gammel Dansk Hönsehund med stort fågelintresse.